Strona główna
Dworzyskowe wspomnienia z 2019 roku

Dworzyskowe wspomnienia z 2019 roku

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu
02 lutego 2020

Wszyscy niedawno pożegnaliśmy rok 2019. My także w Dworzysku chcielibyśmy go na swój sposób uczcić więc postanowiliśmy podsumować kilka najważniejszych chwil, które szczególnie zapadły nam w pamięć.

Siłą rzeczy, zaczynając od stycznia warto wspomnieć, że w zeszłym roku śnieg i piękna biała szata ozdobiła Dworzysko w Nowym Roku. Umożliwiło nam to organizacje przejażdżek na naszych saniach oraz kuligów, nie tylko cieszących młodych gości, ale także i ich rodziców.

Dworzysko zimą

Luty najbardziej zapadł nam w pamięć z powodu niesamowitej VI edycji Kolacji Mistrzów, która odbyła się charytatywnie na rzecz fundacji Happy Kids. Po ostrych nożach, zaskakujących smakiem i pięknem daniach przyszedł czas na mięciutkie serduszka i słodkości, czyli Walentynki. Nasi szefowie kuchni i cukiernicy jak zwykle stanęli na wysokości zadania. Każdy mógł zakochać się ponownie, nie tylko wzajemnie w sobie, ale także w naszych deserach, nie tylko w święto zakochanych, ale także w tłusty czwartek. Jak mawia stare przysłowie: “przez żołądek do serca”. Pewnie jest w tym dużo prawdy, ponieważ restauracja Babinicz pękała tego dnia w szwach.

Kolacja Mistrzów

Marzec i pierwsze oznaki wiosny. Wielkimi krokami zbliżała się kolejne znakomite wydarzenie kulinarne, tym razem z elementami live cookingu w której brał udział jeden z najbardziej cenionych kucharzy w naszym kraju - Kurt Scheller. Wieczór minął bardzo szybko, ale wspomnienia uczestników kolacji i załogi Dworzyska zostały na zawsze. W międzyczasie w naszej kawiarni Szwajcarka zawitała wiosna i królowały lody wyrabiane przez naszą parę cukierników, Jolę i Szymona.
Dworzysko to nie tylko restauracja Babinicz i hotel, ale to także okolica, przy której można się zrelaksować, odpocząć czy zagrać w szachy na zewnątrz na naszej tarasowej szachownicy.

Kurt Scheller w Dworzysku

Kwiecień, upłynął nam z warsztatami kulinarnymi a później z kolejną, już VII edycją Kolacji Mistrzów, która ponownie charytatywnie wsparła aż 14 domów dziecka! Wielkanoc w Dworzysku to piękny czas gdy okolica kwitnie, a klimat skłania do refleksji. Pogoda w czasie Wielkanocy dopisała, Goście mogli przesiadywać na tarasie w kawiarni Szwajcarka, pić świeżo zmieloną kawę i cieszyć się spędzanym wspólnie z rodziną czasem.

Maj zachwycił nas również klasą i dystyngowanymi strojami nie tylko przez piknik Krynoliny, ale także ponieważ można było wsłuchać się w spokojne i relaksujące dźwięki skrzypiec oraz keyboardu. 28 urodziny konia Persiego uświetniły pierwsze dni maja i w radosnych nastrojach wstąpiliśmy w ten piękny wiosenny miesiąc. Maj w Dworzysku nie mógłby się obyć bez znakomitych gości w naszej restauracji. Tym razem byli to Robert Sowa oraz Marcin Budynek, którzy uhonorowali kolacje swoimi znakomitymi daniami.

Czerwiec był iście zwycięski, ponieważ zorganizowaliśmy konkurs kuchni myśliwskiej obok zabytkowej pijalni wód, która znajduje się w centrum Szczawna-Zdroju, tuż przy deptaku i parku zdrojowym. Rywalizację czuć było w powietrzu! Zespoły, które zjechały do Szczawna z całej Polski dwoiły się i troiły aby przykuć uwagę jurorów. To było coś niesamowitego! Nie możemy doczekać się kolejnej edycji Dworzyskowego Konkursu Kuchni Myśliwskiej pod patronatem Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się w tym roku 13 czerwca.

Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej 

Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej

Spokój i relaks w Dworzysku można było znaleźć w naszym ogrodzie, tuż obok Dworku Lawendowego. To właśnie z niego czerpiemy dla naszych Gości to co najlepsze, czyli sezonowe warzywa, zioła i owoce.

Lipiec, zaczął się od podjęcia ważnych decyzji, które miały mieć wpływ na kolejne lata. A to wszystko dlatego, że został zorganizowany konkurs dotyczący wybrania nazwy na nasz nowy, świeżo odrestaurowanego budynek z pięknymi, przestronnymi apartamentami. Pierwszy turnus akademii jeździeckiej dobiegł końca, a my już szykowaliśmy się do intensywnej pracy przy znakomitym eko grillu, gdzie każdy może zasmakować wyśmienitych burgerów.

Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej

Sierpień zakończył nasze rozważania dotyczące nazwy. Lawendowy Dworek, taką nazwę przyjął nasz nowy obiekt, o najwyższym standardzie. Każdy apartament to przestronny salon z w pełni wyposażonym aneksem kuchennym, sypialnia i łazienka. Nazwa nie została rzucona na wiatr dzięki naszej ambitnej dekoratorce Janie, która dzięki swoim umiejętnością sprawiła, iż wewnątrz można poczuć sielankę, a obrazy i dekoracje wiszące na ścianach swoją unikatowością przypominają nam zapach wspomnianej lawendy. Warto nadmienić, że każdy apartament ma swoją indywidualną nazwę i wystrój odpowiadający danej nazwie.

W sierpniu mieliśmy okazję gościć bardzo wyjątkowego Gościa, Mowa o drobnej istocie - Wiktoria Lang, mistrzyni świata w akrobatyce powietrznej. Ta znakomita akrobatka jest dla nas inspiracją, jej wytrwałość i ciężka praca są dla nas natchnieniem.

Wiktoria Lang w Dworzysku

Dworzyska, które zlokalizowane jest w sercu parku szwedzkiego nie odwiedzają tylko ludzie, co pokazał nam zagubiony kotek Mruczek, który po wyprawie do nas i spędzenia z nami nocy, wrócił do swojej kochającej rodziny, dzięki sile mediów społecznościowych.

Wrzesień i V piknik rodzinny pod Chełmcem, okazał się idealnym miejscem do spędzenia rodzinnego popołudnia. Jak zawsze nie zawiedliście nas swoją frekwencją, dziękujemy za tak liczne przybycie :)

14 września - tę datę zdecydowanie powinniśmy zapamiętać. Do Dworzyska przybył Andrea Camastra, współwłaściciel i szef kuchni restauracji Senses posiadający gwiazdkę Michelin, czyli jedno z najwyższych wyróżnień, które posiada jedynie dwóch szefów kuchni w Polsce. Restauracja Senses, w której szefem kuchni jest Andrea Camastra serwuje swoim gościom wspaniałe jedzenie okraszone pełną i nieskończoną pasją do gotowania. Ten znakomity szef kuchni pokazał nam co znaczy posiadanie takiego wyróżnienia. Idealna organizacja pracy, uśmiech, niespożyta energia i przede wszystkim jedzenie, które zapierało dech w piersiach.

Nasza załoga w kuchni miała niepowtarzalną okazję, żeby zaczerpnąć wiedzę oraz doświadczenie od tak znamienitego kucharza jak Andrea Camastra. Aby docenić jego kunszt wręczyliśmy certyfikat z dwiema Dworzyskowymi gwiazdkami. Dlaczego nie trzema?! Żeby zmotywować go do ponownego przyjazdu w przyszłości :)

Andrea Camastra i Ryszard Tomaszewski

 

Październik pachniał u nas imbirem i cynamonem za sprawą cieszącej się dużą popularnością zimowej herbatki, która jest idealna na rozgrzanie się w coraz chłodniejsze jesienne dni. Pomimo nadchodzącej jesieni, chcieliśmy ostatnie ciepłe chwile wykorzystać w stu procentach, dlatego w październiku zorganizowaliśmy ostatnią grillową niedzielę.

11 Listopada, czyli święto odzyskania niepodległości, można było uczcić w restauracji Babinicz gdzie królowała gęsina św. Marcina. Gęsinę i inne wspaniałe dania mogliście zasmakować w naszej restauracji za to w przytulnej kawiarni kusiły rogale świętomarcińskie, które sprawnie uwodziły naszych Gości.

Listopad przyniósł ze sobą zmiany związane z naszą kadrą. Szef Kuchni Wojciech Harapkiewicz - osoba pełna charyzmy, kreatywności i zaangażowania. Swoją miłością i pasją do nieprzeciętnego jedzenia zarażał współpracowników, uczestników warsztatów kulinarnych i Gości restauracji.

To właśnie Wojtek Harapkiewicz, szef kuchni, przekazał swoje stanowisko znakomitemu następcy. Rafał Grzegorzek przejął stanowisko szefa kuchni w restauracji Babinicz. Rafał to bardzo młody i ambitny szef kuchni. Rozpoczął z nami współpracę chwilę po odebraniu jednej z licznych nagród, Gault&Millau w kategorii młody talent. Gratulowaliśmy i życzyliśmy mu powodzenia oraz najlepszej współpracy z każdym z nas. Bardzo szybko zadomowił się i ukazał nam niejednokrotnie swój kulinarny talent, zaangażowanie oraz efektywny tryb pracy. Wszyscy bardzo szybko go polubiliśmy, współpraca z nim to czysta przyjemność. I do tego jak świetnie gotuje!

 

Grudzień to oczywiście miesiąc związany ze świętami i zabawą sylwestrową, ale również szeroka oferta cateringowa. Przygotowaliśmy ją aby przynajmniej w jakimś stopniu odciążyć Was w czasie przygotowań do świąt i aby nasze pyszne dania były z Wami także w ten magiczny i szczególny czas, jakim są święta. W restauracji jak i w kawiarni pojawiły się świąteczne dekoracje. Na ścianach zawisły ręcznie robione wianki, które dodatkowo ozdabiały klimatyczne wnętrza. W grudniu chata grillowa nie stała pusta, ponieważ naszym biznesowym gościom zima nie straszna, a ogień płonął w akompaniamencie dobrej zabawy. 

Przygotowania świąteczne pochłonęły nas doszczętnie, ale o tym już wcześniej pisaliśmy.

Owszem, obszerne podsumowanie ale był to bardzo intensywny rok, a i tak opisaliśmy tylko kilka najważniejszych wydarzeń. Mamy nadzieję, że kolejny będzie jeszcze ciekawszy. Mamy przed nami nowe cele, głowy pełne pomysłów, które realizujemy w pocie czoła więc możemy obiecać Wam jedno - BĘDZIE SIĘ DZIAŁO!! 

 

Al. Spacerowa 22
58-310 Szczawno-Zdrój, Polska

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez DWORZYSKO R. Tomaszewski i synowie Spółka z o.o., Al. Spacerowa 22, 58-310, Szczawno-Zdrój Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane