Restauracja Babinicz – tradycja w nowym wydaniu

Restauracja Babinicz to spełnienie marzeń o zdrowym i dobrym jedzeniu w oparciu o składniki najwyższej jakości. To wielkie wyzwanie, jakim jest stworzenie wyjątkowej kuchni, w wyjątkowym miejscu, dla wyjątkowych ludzi jakimi są wszyscy nasi Goście. Chcemy sprawić przyjemność dla podniebienia każdego kto zdecyduje się nas odwiedzić. Wierzymy, że wyjdziecie Państwo od nas tylko po to, aby do nas jak najszybciej wrócić. Dzięki naszemu ciągłemu dążeniu do samodoskonalenia się oraz stałego ulepszania naszej oferty, Restauracja Babinicz została wyróżniona już czterokrotnie w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau; na rok 2016 (1 czapka), 2017 (2 czapki), 2018 (2 czapki)  i 2019 (2 czapki).

Image module
Image module

„Warto jest poznać ludzi, dla których się gotuje”  to motto Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza, który jest specjalistą w dziedzinie nowoczesnej kuchni – to specjalista w dziedzinie owoców morza i dziczyzny. Przez niemal osiem lat był szefem kuchni w Hotelu Królewskim w Gdańsku.

Doświadczenie zbierał także w europejskich restauracjach i hotelach. Brał udział w wielu szkoleniach i konkursach gastronomicznych w Polsce i za granicą, między innymi w Mistrzostwach Świata BBQ w 2008 roku w Belgii, Erfurcie w 2012 roku i Internationaler Leipziger Preis Der Koche w 2013. Wyróżniony prestiżową nagrodą Hermesa w 2016 roku oraz tytułem Szef Kuchni Tradycyjnej 2017 na gali  wręczenia nagród Gault&Millau.

Image
SEAFOOD – środy, czwartki, piątki
W naszej ofercie znajdą Państwo świeże ryby np. karpia, szczupaka, sandacza oraz dziką doradę, okonia morskiego, czy barwenę. Oferujemy żywe homary i ostrygi, świeże kalmary i krewetki oraz małże. Wszystko przygotowywane na miejscu, sprowadzane bezpośrednio do naszej restauracji.
Image
DESERY
Szanowni Goście, każdego dnia nasi kucharze przygotowują desery na bazie świeżych sezonowych składników. Proszę, zapytajcie kelnera o dzisiejsze propozycje. Dajcie się zaskoczyć smakami, których jeszcze nie znacie.
Image
DANIA WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE
Powstają z myślą o osobach, które na co dzień stosują dietę wegetariańską i wegańską, ale także o tych, którzy poszukują w naszej restauracji nowych smaków i kulinarnych doznań. Serwowane dania często się zmieniają, dzięki czemu co tydzień można spróbować czegoś innego.
Image
DANIA SPECJALNE
Każdego dnia nasi kucharze przygotowuje dodatkowe DANIE SPECJALNE na bazie produktów i składników, w zależności od ich dostępności lub pory roku. Więcej informacji uzyskacie Państwo u naszych kelnerów.

Menu

Layer
Layer

OFERTA SPECJALNA

Rillette z jelenia • Ozór z jelenia
PLN 26
Krem z makreli i pomidorów
PLN 22
Łosoś • połowa Homara • Dziki ryż • Sałatka z cukinii
PLN 95
Zraz z dzika • Puree ziemniaczane • Młode warzywa
PLN 48
Ragout z dzika • Ziemniaki puree • Boczek • Grzyby • Kolorowe sałaty
PLN 55
Layer
Layer

PRZYSTAWKI

Siekany tatar z jelenia sudeckiego • Eko żółtko z Kotliny Natury • Marynowane borowiki • Dodatki
PLN 49
Pieczona dynia • Kozi ser • Rokitnik
PLN 26
Polski Starter - Wybór Dworzyskowych Mini Przystawek
PLN 28
Jesienne krokieciki warzywne • Sos orzechowo-warzywny
PLN 26
Layer
Layer
Layer
Layer

ZUPY

Krem curry • Krewetki
PLN 26
Rosół polski • Pieczona pierś • Żółtko zielononóżki
PLN 20
Barszcz francuski • Krokiet polski
PLN 24
Żur na gęsinie • Nasza kiełbasa • Eco Jajo
PLN 22
Layer
Layer

SAŁATKI

Pieczony kozi ser • Selekcja sałat • Owoce
PLN 30
Selekcja sałat • Warzywa ogrodowe• Wędzony jeleń • Chips zbożowy • Jajko 64oC
PLN 28
Selekcja sałat • Kurczak • Warzywa • Miód • Orzechy
PLN 25
Selekcja sałat • Łosoś teriyaki • Glony • Warzywa
PLN 26
Layer
Layer
Layer
Layer

DANIA GŁÓWNE

Kark wołowy • Eco soja • Musztarda • Pomidor malinowy
PLN 62
Polędwica z dorsza • Zboża • Warzywa ogrodowe • Czarne puree
PLN 64
Kaczka • Rokitnik • Eco warzywa • Sałatka ogrodowa
PLN 49
Stek z polskiej dojrzewającej wołowiny / antrykot • Demi glace • Ogrodowe warzywa • Mikro sałatka
PLN 90
Pstrąg z Zielenicy • Warzywa • Eco kasza
PLN 54
Sznycel z dziczyzny • Młode warzywa • Confitowane ziemniaki • Sałatka
PLN 56
Wolnogotowany dzik • Warzywa ogrodowe • Eko kasza • Demi Glace
PLN 58
Schabowy z kością • Warzywa ogrodowe
PLN 45
Layer
Layer

DANIA WEGAŃSKIE I WEGETARIAŃSKIE

Cykoria • Jabłko • Miód• Migdały • Pigwa
PLN 24
Burger z ciecierzycy i fasoli • Salaty • Salsa verde • Zboża
PLN 28
Ser ślubowski• Kasztany • Brusznica
PLN 30
Nasze chrupiące warzywa na ciepło
PLN 16
Ciepła sałatka z cukinii •Jajo 64O zielononóżki • Pesto polskie
PLN 18
Dynia • Burak • Ciecierzyca • Marynowana rzepa
PLN 18
Krokieciki warzywne • Ser od Wańczyka
PLN 26
Sałatka z dynią i dzikim ryżem
PLN 18
Deska ekologicznych, regionalnych serów owczych, kozich i krowich (1 os.)
PLN 30
Deska ekologicznych, regionalnych serów owczych, kozich i krowich (2 os.)
PLN 50
Layer
Layer
Layer
Layer

DODATKI

Eco warzywa
PLN 8
Zapiekanka ziemniaczana
PLN 10
Ziemniaki pieczone
PLN 8
Eco soja
PLN 8
Layer
Layer

MENU DLA DZIECI

Naleśniki orkiszowe • Domowe powidła • Owoce
PLN 18
Chrupiące kurczaczki • Frytki • Warzywa
PLN 20
Kompot sezonowy
PLN 6
Layer
Layer
Layer
Layer
Layer
Layer

DESERY

Polskie sorbety: Brusznica • Pokrzywa • Kwiat bzu
PLN 25
Czekolada
PLN 28
Rokitnik • Czarna porzeczka
PLN 28
Lody Kwaśna Śmietana z Kamiennej Góry • Kozi ser • Rabarbar
PLN 28