Restauracja Babinicz – tradycja w nowym wydaniu

Restauracja Babinicz to spełnienie marzeń o zdrowym i dobrym jedzeniu w oparciu o składniki najwyższej jakości. To wielkie wyzwanie, jakim jest stworzenie wyjątkowej kuchni, w wyjątkowym miejscu, dla wyjątkowych ludzi jakimi są wszyscy nasi Goście. Chcemy sprawić przyjemność dla podniebienia każdego kto zdecyduje się nas odwiedzić. Wierzymy, że wyjdziecie Państwo od nas tylko po to, aby do nas jak najszybciej wrócić. Dzięki naszemu ciągłemu dążeniu do samodoskonalenia się oraz stałego ulepszania naszej oferty, Restauracja Babinicz została wyróżniona już czterokrotnie w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau; na rok 2016 (1 czapka), 2017 (2 czapki), 2018 (2 czapki)  i 2019 (2 czapki).

Image module
Image module

„Warto jest poznać ludzi, dla których się gotuje”  to motto Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza, który jest specjalistą w dziedzinie nowoczesnej kuchni – to specjalista w dziedzinie owoców morza i dziczyzny. Przez niemal osiem lat był szefem kuchni w Hotelu Królewskim w Gdańsku.

Doświadczenie zbierał także w europejskich restauracjach i hotelach. Brał udział w wielu szkoleniach i konkursach gastronomicznych w Polsce i za granicą, między innymi w Mistrzostwach Świata BBQ w 2008 roku w Belgii, Erfurcie w 2012 roku i Internationaler Leipziger Preis Der Koche w 2013. Wyróżniony prestiżową nagrodą Hermesa w 2016 roku oraz tytułem Szef Kuchni Tradycyjnej 2017 na gali  wręczenia nagród Gault&Millau.

Image
SEAFOOD – środy, czwartki, piątki
W naszej ofercie znajdą Państwo świeże ryby np. karpia, szczupaka, sandacza oraz dziką doradę, okonia morskiego, czy barwenę. Oferujemy żywe homary i ostrygi, świeże kalmary i krewetki oraz małże. Wszystko przygotowywane na miejscu, sprowadzane bezpośrednio do naszej restauracji.
Image
DESERY
Szanowni Goście, każdego dnia nasi kucharze przygotowują desery na bazie świeżych sezonowych składników. Proszę, zapytajcie kelnera o dzisiejsze propozycje. Dajcie się zaskoczyć smakami, których jeszcze nie znacie.
Image
DANIA WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE
Powstają z myślą o osobach, które na co dzień stosują dietę wegetariańską i wegańską, ale także o tych, którzy poszukują w naszej restauracji nowych smaków i kulinarnych doznań. Serwowane dania często się zmieniają, dzięki czemu co tydzień można spróbować czegoś innego.
Image
DANIA SPECJALNE
Każdego dnia nasi kucharze przygotowuje dodatkowe DANIE SPECJALNE na bazie produktów i składników, w zależności od ich dostępności lub pory roku. Więcej informacji uzyskacie Państwo u naszych kelnerów.

Menu

Layer
Layer

OFERTA SPECJALNA

Krem z soczewicy • Eco ser z Wańczykówki
PLN 18
Jeleń: carpaccio • Wędzone serce
PLN 24
Stek z krzyżowej z jelenia • Babka ziemniaczana • Masło musztardowe • Sałatka verde
PLN 70
Layer
Layer

PRZYSTAWKI

Siekany tatar z jelenia sudeckiego • Eko żółtko z Kotliny Natury • Marynowane borowiki • Dodatki
PLN 49
Polski Starter - Wybór Dworzyskowych Mini Przystawek
PLN 28
Rillettes z dziczyzny • Wino
PLN 26
Pstrąg z Zielenicy • Kiszone zielone pomidory • Musztarda
PLN 28
Layer
Layer
Layer
Layer

ZUPY

Polska zupa z dziczyzny
PLN 26
Rosół polski • Pieczona pierś • Żółtko zielononóżki
PLN 20
Barszcz francuski • Krokiet polski
PLN 24
Żur na wędzonce • Nasza kiełbasa • Eco Jajo
PLN 22
Layer
Layer

SAŁATKI

Pieczony kozi ser • Selekcja sałat • Owoce
PLN 30
Selekcja sałat • Eco jajo • Chorizo z dziczyzny • Grzanki
PLN 30
Selekcja sałat • Szarpany jeleń • Majonez chrzanowy • Jalapeño
PLN 26
Layer
Layer
Layer
Layer

DANIA GŁÓWNE

Wolnogotowany jeleń • Bulion • Pasternak • Marchew
PLN 58
Sola smażona • Sos skorupiakowy • Pomidory • Polenta
PLN 68
Schabowy z kością • Warzywa ogrodowe
PLN 45
Pstrąg tęczowy z Zielenicy • Wędzony twaróg • Kasza jaglana • Cukinia
PLN 55
Pieczona świnia złotnicka • Warzywa • Boczniak • Śliwka
PLN 56
Ragout z dziczyzny • Puree z pasternaku • Krokiet
PLN 56
Polik wołowy • Sos demi-glace • Gąszcz z czerwonej kapusty • Krokiet zielony
PLN 90
Layer
Layer

DANIA WEGAŃSKIE I WEGETARIAŃSKIE

Burger z ciecierzycy i fasoli • Salaty • Salsa verde • Zboża
PLN 28
Ser z Wańczykówki • Jarmuż • Pestki dyni
PLN 30
Nasze chrupiące warzywa na ciepło
PLN 16
Ciepła sałatka z cukinii •Jajo 64O zielononóżki • Pesto polskie
PLN 18
Deska ekologicznych, regionalnych serów owczych, kozich i krowich (1 os.)
PLN 30
Deska ekologicznych, regionalnych serów owczych, kozich i krowich (2 os.)
PLN 50
Layer
Layer
Layer
Layer

DODATKI

Eco warzywa
PLN 8
Ziemniaki pieczone
PLN 8
Eco kasza
PLN 8
Layer
Layer

MENU DLA DZIECI

Naleśniki orkiszowe • Domowe powidła • Owoce
PLN 18
Chrupiące kurczaczki • Frytki • Warzywa
PLN 20
Kompot sezonowy
PLN 6
Layer
Layer
Layer
Layer
Layer
Layer

DESERY

Czekolada • Migdały • Gruszka
PLN 28
Pomarańcza • Mascarpone • Beza
PLN 28
Piernik • Śliwka • Miód • Kwaśna śmietana
PLN 25