Restauracja Babinicz to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Dolnego Śląska. Inspirując się sprawdzonymi recepturami i wyselekcjowanymi składnikami, nasi Szefowie Kuchni: Rafał Grzegorzyk i Radosław Dziubczyński tworzą dania, które stają się kulinarnym doświadczeniem na najwyższym poziowmie. Projektując menu naszej restauracji, skupiliśmy się na dwóch elementach: tradycyjnym, gdzie klasyczne polskie dania ubieramy w nowoczesność, oraz sea food dzięki któremu możemy zabrać Państwa w kulinarną podróż z nutką egzotyki.
MENU RESTAURACJI PDF
Rafał Grzegorzek
Szef Kuchni Restauracji Babinicz
Kiedy ktoś pokocha swoją pracę, możesz to poczuć!
Rafał Grzegorzyk największe doświadczenie zdobył w warszawskiej restauracji „Amber Room”, następnie w restauracji Decompresja w Hotel SPA DR Irena Eris w Polanicy -Zdroju.
Profesjonalny, ambitny, głodny nowych doświadczeń Szef Kuchni, którego charakteryzuje wielka miłość do gotowania, oraz nieustanna chęć odkrywania nowych smaków i łączenia ich w niestandardowy sposób. Inspirację dla niego, stanowi zbiór kulinarnych doświadczeń oraz miejsc które odwiedził. W swojej kuchni ogromną wagę przykłada do najwyższej jakości składników, dlatego ogromnym atutem pracy w Dworzysku, który wykorzystuje na co dzień jest możliwość korzystania z darów pięknego ogrodu zlokalizowanego tuż za Restauracją Babinicz.
Uczestnik wielu konkursów kulinarnych:
- zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2015 r.
- finalista szóstej edycji programu telewizyjnego Top Chef
- nominację w kategorii Młody Talent prestiżowego przewodnika Gault&Millau -2019 rok
- nagroda w kategorii Młody Talent prestiżowego przewodnika Gault&Millau -2020 rok
Prywatnie, Rafał to dumny tata dwójki wspaniałych chłopców. Wolny czas spędza aktywnie wraz z rodziną. Jego pasją oprócz gotowania i poszerzania swojej wiedzy jest ogród.
SEAFOOD
W naszej ofercie znajdą Państwo świeże ryby np. karpia, szczupaka, sandacza oraz dziką doradę, okonia morskiego, czy barwenę. Oferujemy żywe homary i ostrygi, świeże kalmary i krewetki oraz małże. Wszystkie dania przygotowywane są bezpośrednio na miejscu, aby zapewnić jak najlepszą jakość i sprostać oczekiwaniom naszych gości.
SEZONOWANE STEKI
Do mięsa, a szczególnie steków w restauracji Babinicz podchodzimy ze szczególną atencją. Naszym celem nie jest standardowe wysmażenie steka i podanie go na stół Gości. Naszym celem jest, aby Goście Babinicza mogli przeżyć pełne stekowe doświadczenie.
DESERY
Każdego dnia nasi cukiernicy przygotowują desery na bazie świeżych sezonowych składników. Nietuzinkowe słodkie smaki dostępne są zarówno w karcie menu oraz w kawiarni Szwajcarka. Zachęcamy aby dali się Państwo zaskoczyć nieoczywistymi smakami, których jeszcze nie znacie.
DANIA WEGETARIAŃSKIE I WEGAŃSKIE
Powstają z myślą o osobach, które na co dzień stosują dietę wegetariańską i wegańską, ale także o tych, którzy poszukują w naszej restauracji nowych smaków i kulinarnych doznań.
DANIA SPECJALNE
Każdego dnia nasi kucharze przygotowują danie specjalne na bazie dostępnych produktów i składników, w zależności od pory roku. Więcej informacji uzyskacie Państwo bezpośrednio u naszych kelnerów.
MENU DEGUSTACYJNE
Odważny eksperyment kulinarny Szefa Kuchni, w postaci menu degustacyjnego dostępny jest na życzenie Gości i tylko po wcześniejszej rezerwacji. Oryginalne menu jest komponowane specjalnie na każde spotkanie. Zawsze przygotowujemy je z sezonowych, świeżych składników. Menu degustacyjne to seria kilku dań, które zaskakują i wzbudzają wyjątkowe emocje. Nieoczekiwane kompozycje smaków, zapachów, tekstury i formy podania to czysta przyjemność na talerzu. Jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje dotyczące menu degustacyjnego. Zawsze chętnie omówimy indywidualne sugestie przed zamówieniem i dostosujemy się do Państwa życzeń. Zapraszamy do przeżycia niezapomnianej kulinarnej przygody.