Do steków w restauracji Babinicz podchodzimy ze szczególną uwagą. Naszym celem nie jest po prostu podanie wysokiej jakości mięsa. Chcemy, aby nasi Goście mogli przeżyć pełne stekowe doświadczenie.
Od czego zaczynamy
Sezonowanie mięsa
Sezonowanie na sucho polega na przechowywaniu mięsa bez opakowania w ściśle określonej stałej temperaturze (zazwyczaj ok. 2-4 st. C) i wilgotności (ok. 80%) przez kilka tygodni – najczęściej od dwóch do czterech lub nawet dłużej. Proces ten powoduje, że mięso traci na swojej wilgoci szczególnie z wierzchnich warstw, które są potem obcinane.
Steki to flagowy element karty menu w Restauracji Babinicz. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w przygotowaniu steków jesteśmy w stanie zaserwować Państwu pyszne sezonowane mięsa, które z pewnością odpowiedzą na Państwa oczekiwania. W Restauracji mogą Państwo zamówić steki w wybranym stopniu wysmażenia.
Nasze steki
W wolnym tłumaczeniu, "oko antrykotu". Jest bardzo soczysty ze względu na większą ilość tłuszczu zawartą w mięsie, który podczas smażenia lub grillowania nadaje dodatkowy aromat i delikatność.
To stek składający się z polędwicy i rostbefu przedzielonych fragmentem kości kręgosłupa. O ile różne inne kawałki mięsa wołowego mogą być mniej lub bardziej wysezonowane, o tyle w przypadku T-bone'a sezonowanie jest koniecznością. Chodzi o to, że czas grillowania niesezonowanego rostbefu jest znacznie dłuższy niż polędwicy. Natomiast jeśli część rostbefu będzie odpowiednio skruszała, oba rodzaje mięsa będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie. Kość oraz rostbef sprawiają, że delikatna polędwica nabiera charakteru. Dlatego T-bone jest bardzo smacznym stekiem w każdej ze swoich wersji. W klasycznym T-bone'ie polędwica powinna być mniejsza od srebrnej dwudolarówki (mniej niż 32 mm).
Jest to bogatsza wersja steka T-Bone, zawierająca większy kawałek polędwicy.
Jest kawałkiem rostbefu. Stek ten jest nieco twardszy od steka z polędwicy, ale ma więcej smaku. Jest jednocześniej mniej tłusty niż ribeye i dzięki temu bardziej pożądany przez tych którzy wolą chudsze mięso.
To ten sam kawałek antrykotu co ribeye, ale jest to nie lada wyzwanie pod względem wielkości ponieważ waży ponad 1 kg. Jego nazwa wzięła się od kształtu – ma długą kość i wygląda jak indiański toporek. Jest najbardziej efektowny, jeśli chodzi o wygląd. Kochają go Amerykanie, którzy sztukę przyrządzania go na grillu doprowadzili do perfekcji. Stek Tomahawk jest idealnym wyborem dla 3, a nawet 4 osób.
STEK-MISTRZOSTWO!
Każdy element podany na stół cieszył oko: pierożek z buraka, kolorowe mini masełko do czekadełka w postaci cieplutkiego chlebka, a danie główne to już poezja. Stek-mistrzostwo!
Ewa M.
Google
DOSKONAŁE!
Jeśli szuka się kulinarnych przygód - z pewnością znajdzie się w menu coś odpowiedniego. Jedzenie jest doskonałe, połączenia smaków są niebanalne i zaskakujące, wszystko doskonale współgra. Nic dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę resume szefa kuchni. Ceny są odpowiednie do jakości i dalekie od szokujących.
Aleksandra
Google
POLECAM!
Wspaniałe miejsce, świetne steki, wspaniała obsługa. Polecam wszystkim.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez DWORZYSKO R. Tomaszewski i synowie Spółka z o.o., Al. Spacerowa 22, 58-310, Szczawno-Zdrój Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .