Gault&Millau
Restauracja Babinicz to spełnienie marzeń o zdrowym i dobrym jedzeniu w oparciu o składniki najwyższej jakości. To wielkie wyzwanie, jakim jest stworzenie wyjątkowej kuchni, w wyjątkowym miejscu, dla wyjątkowych ludzi jakimi są wszyscy nasi Goście.
Rafał Grzegorzek, szef kuchni restauracji Babinicz tak mówi o podejściu do swojej pracy:
„Inspirują mnie ludzie, którzy wytwarzają lokalnie produkty trafiające do mojej restauracji i którymi mogę potem dzielić się ze swoimi gośćmi.
Różnorodność przypraw i składników, które daje nam natura jest dla mnie inspiracją do tworzenia nowych połączeń i smaków”.
Rafał Grzegorzek to młody, niezwykle zdolny i utytułowany szef kuchni, który swoje doświadczenie zdobywał m.in. w warszawskiej restauracji „Amber Room”
i Décompresja w Hotel SPA DR Irena Eris w Polanicy-Zdroju. Zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2015 r. i finalista szóstej edycji programu telewizyjnego Top Chef. W 2019 r. zdobył nominację w kategorii Młody Talent prestiżowego przewodnika Gault&Millau.
SlowFood
W listopadzie 2018 roku podczas V Charytatywnej Kolacji Mistrzów została przyznana rekomendacja od Slow Food Polska dla Restauracji Babinicz. Dołączyliśmy tym samym do bardzo wąskiego i elitarnego grona lokali oznaczonych znakiem Ślimaka. Slow Food to filozofia promująca wykorzystywanie przez szefów kuchni i ich zespoły nisko przetworzonej żywności od lokalnych dostawców, a rekomendacje otrzymują tylko te lokale, które wpisują się w tę filozofię.
Statuetka Hermesa
Restauracja Babinicz z Dworzyska w Szczawnie-Zdroju dostała statuetkę Hermesa. Hermes to nagroda przyznawana w konkursie organizowanym co roku przez jedno z najbardziej znanych pism gastronomicznych „Poradnik Restauratora". Ma ona wyróżnić najlepszych szefów kuchni oraz najbardziej prestiżowe restauracje. Wśród wyróżnionych Hermesami są m.in. takie znakomitości branży gastronomicznej, jak Karol Okrasa, Robert Sowa, Kurt Scheller czy Wojciech Modest Amaro. Restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju została przyznana statuetka Hermesa w kategorii Restauracja z Tradycjami.
“Otrzymanie tak prestiżowej nagrody jest dowodem na to, że pasja z jaką podchodzimy do prowadzenia restauracji jest doceniana nie tylko przez naszych gości, ale i przez ekspertów branży gastronomicznej. To duże wyróżnienie, zobowiązanie i motywacja do podejmowania dalszych wyzwań” - mówi Ryszard Tomaszewski, właściciel Dworzyska.
Tytuł projektu: Dotacja na kapitał obrotowy dla firmy Dworzysko R. Tomaszewski i Synowie Sp. z o.o.
Cel Projektu: Projekt dotyczy wsparcia przedsiębiorcy w zakresie zapewnienia płynności finansowej oraz wsparcia bieżącej działalności w związku z trudnościami finansowymi, które wystąpiły u przedsiębiorcy wskutek epidemii COVID-19.
INFORMACJE OGÓLNE O PROJEKCIE
Program operacyjny Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
Oś Priorytetowa 3 Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach
Działanie 3.4 Dotacje na kapitał obrotowy
Wartość projektu i dofinansowania: 87 917,16 PLN
Jesteśmy partnerem portali https://noclegi.net.pl/ i https://szczawnozdroj.pl/