W naszej Restauracji, przy wejściu znajduje się przepiękne akwarium, a w nim różne owoce morza: homary, ostrygi i przegrzebki. Królem tego miejsca jest bezapelacyjnie, pięknie prezentujący się Krab Królewski od którego wszystko się zaczęło. Dzięki współpracy z firmą Royal Crab, która stworzyła ocean na wyciągnięcie ręki możemy zaprezentować Państwu kilka wariacji z Krabem - Królem na wyciągnięcie ręki.
“Royal Crab “ bo tak właśnie nazywa się marka wprowadzona przez Food4Future Technologies polsko - norweski start up. Jako jedyni w europie oferują żywe Kraby królewskie, hodowane w warunkach z rodem z SPA, zapewniając tym samym najwyższą jakość produktów. Dzięki międzynarodowej współpracy, wieloletniemu doświadczeniu załogi, nowoczesnej technologii wiedzą jak starannie wyselekcjonować i pielęgnować Kraby królewskie i inne owoce morza, tak aby ich mięso cieszyło później podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Po Kilku miesiącach współpracy z tą firmą, mogę śmiało powiedzieć, że zarazili mnie swoim produktem.
Specjalną Kartę z Owocami Morza stworzyłem z wielkim zaangażowaniem. Można w niej znaleźć Gotowanego Kraba królewskiego serwowanego z sosem miso, majonezem limonkowym i dodatkami. Homara thermidor zapiekanego pod beszamelem z koniaku i serem gruyere, dzikie ostrygi norweskie z sosem mignonette lub zapiekane z sosem beurre blanc. Stworzyłem również menu degustacyjne opierające bazujące na kRabie Królewskim oraz pozostałych owocach morza.
W marcu odbyła się kolacja dla mediów gastronomicznych i blogerów kulinarnych z menu bazującym wyłącznie na owocach morza. Był to wieczór pełen ciekawych rozmów i dyskusji, ale przede wszystkim wypełniony niezwykłymi doświadczeniami kulinarnymi. Odzew po tym wydarzeniu był bardzo budujący, dlatego dalej promujemy i uświadamiamy, że jeśli owoce morza to tylko żywe i tylko u nas! Już teraz mogę powiedzieć że nasi goście pokochali morski smak, świeżość, kombinacje smakowe naszych owoców morza.
Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza i szukasz miejsca, gdzie możesz spróbować prawdziwie wykwintnych dań, to Restauracja Babinicz jest właśnie dla Ciebie!.
Zapraszam do Restauracji Babinicz!
Rafał Grzegorzek - Szef Kuchni, Dyrektor Gastronomii